Grote brand school, Ruimtebaan Zoetermeer (29 juli 2000)

 

Haagsche Courant van 31-07-2000

ZES TON SCHADE DOOR BRAND IN BASISSCHOOL AAN RUIMTEBAAN
 

Zoetermeer - Een brand in het gebouw van de basisschool De Baanbreker aan de Ruimtebaan heeft zaterdagavond voor ongeveer zes ton schade aangericht.
 

Het vuur dat volgens de brandweer vermoedelijk is aangestoken, ontstond omstreeks kwart voor negen op het dak van de school.
 

Bij aankomst van de brandweer waren de vlammen reeds naar binnen geslagen.
 

Behalve het dak van de vier lokalen op de bovenverdieping van de school, werden ook de binnenmuren en de hal op deze etage flink beschadigd. De parterre van het gebouw liep forse waterschade op. Het vuur veroorzaakte een enorme rookontwikkeling en trok veel bekijks. Er kwamen zoveel mensen op af dat de politie een deel van de Lijnbaan en Ruimtebaan moest afzetten. Bij de brand zijn giftige stoffen vrijgekomen. Doordat de wind de 'gifwolk' verdunde leverde dit echter geen gevaar op voor de volksgezondheid. Bij het blussen werd groot materieel en een hoogwerker ingezet. Het korps van Voorburg/Leidschendam had uit voorzorg ook een hoogwerker beschikbaar gesteld. Deze hoefde echter niet in actie te komen. Na ongeveer een uur na het uitbreken van de brand klonk het sein 'brand meester'.
 

Ingezette voertuigen:

autospuiten 842, 843 en 840
hoogwerker 855
haakarmvoertuig 862
combihaakarmbak/dompelpompunit
ovd 895
commandant zoetermeer 899
regionaal commandant van dienst 002
regionaal deskundige ongevalsbestrijding gevaarlijkestoffen 006
logistiek zoetermeer 898 / 891

 
foto's Perry Switzar