Middelbrand school, Chrysantentuin Zoetermeer (13 januari 2001)

 

van15-01-2001
Schoolbrand niet meer te blussen
door Suzanne Docter
 

Zoetermeer - Zaterdagavond, even voor tienen krijgt de brandweer de melding binnen. De achterkant van het noodgebouw van basisscholen De Spelevaert en De Springplank staat in brand.

De brand verspreidde zich razendsnel door het schoolgebouw aan de Chrysantentuin.

Hoewel de brandweer snel ter plekke is, is duidelijk dat het schoolgebouw niet meer te redden valt. Het vuur heeft zich dan al razendsnel een weg gevreten naar de voorkant.
 

Vlammen schieten meters boven de huizen uit. De hitte is zo verzengend, dat er geen brandweerlieden meer naar binnen kunnen. Blussen heeft nauwelijks nog zin. Het zou het effect hebben van een druppel water op een gloeiende plaat.
 

Besloten wordt om het blusmaterieel in te zetten voor de huizenrij, op vijftien meter afstand van de school. Het gevaar dat de vlammen anders, via de houten schutting rond de woningen, overspringt is groot.
 

Al snel is de brand zo ver, dat het scholencomplex als een kaartenhuis in elkaar zakt. Alleen een deel van de voorgevel en een muur aan de rechterzijkant blijven overeind staan. Als was het een soort scherm om de brandende puinhoop er achter aan het zicht van de buitenwereld te onttrekken.

Ter plaatse:

842 (1e Tankautospuit)
843 (2e Tankautospuit)
855 (hoogwerker)
895 (Officier van Dienst)
862 met Dompelpomp unit.
891 (Logisitiek)

Foto's:
Rob Meijer
Perry Switzar