Middelbrand school "De Tjalk", Werflaan Zoetermeer (19 mei 2001)

 

van 21-05-2001
‘Dependance aan de Werflaan is aangestoken’
School De Tjalk afgebrand

door Peter van de Stadt


Zoetermeer - De dependance van basisschool De Tjalk aan de Werflaan is in de nacht van vrijdag op zaterdag volledig afgebrand.

Na een felle brand bleef er slechts een zwartgeblakerd geraamte achter. De schade wordt geschat op minstens een ton. De brand is volgens omwonenden zo goed als zeker aangestoken. De politie zou tussen de resten van de school sporen van brandstichting hebben gevonden, maar wil daar echter niet op in gaan. "De recherche heeft de zaak in onderzoek. We sluiten brandstichting niet uit. Nee, we hebben nog niemand aangehouden", aldus politiewoordvoerder Jan van den Braak vanmorgen.

De brandweer rukte kort na half één uit met vier wagens en trof bij de Werflaan een uitslaande brand aan. Het houten bijgebouw van De Tjalk, gelegen aan een groot grasveld, bleek al snel verloren. "Het is allemaal hout en dat brand snel. We konden weinig meer doen dan de brand blussen en zorgen dat het vuur niet oversloeg naar de tuinen van de woningen aan de Werflaan. Een paar huize hebben we om die reden nat gehouden", schetst brandweerwoordvoerder Henri Seegers. Veel mensen uit de Kadebuurt kwamen tijdens de uitslaande brand een kijkje nemen. In de dependance kregen de allerjongsten in de groepen 1 en 2 les, terwijl ook twee groepen 8 er hun onderkomen hadden. De ouders van die leerlingen kregen al zaterdagmiddag een brief van De Tjalk in de bus, met de mededeling dat vervangende ruimte is gevonden in de lokalen van De Elzenhoek, gelegen naast het hoofdgebouw van De Tjalk aan de Kadelaan. Daar kunnen ze vanaf maandag 28 mei terecht. Deze week hebben de genoemde groepen vrij.

Ingezette Voertuigen :

842 : Autospuit 1e lijn
855 : Redvoertuig (Hoogwerker)
895 : Officier van Dienst
843 : Autospuit 2e lijn, Watertoevoer vanuit open water
840 : Autospuit Rokkeveen, Ter Bescherming van aangrenzende woningen
875 : Hulpverleningsvoertuig, tevens logistiek.... (Hapje en Drankje)
899 : Diensauto Commandant
898 : Personeel/Materieelwagen
 

geluidsbestand: alarmering en communicatie (door: Thierry Wijland)

foto's:
Perry Switzar
Wouter Parent