Zeer grote brand [GRIP 2] basisschool "de Vrije School", Schansbos Zoetermeer (29 december 2007)

Zoetermeer– Vanavond rond elf uur is door onbekende oorzaak brand ontstaan in een basisschool aan de Schansbos. Hierbij is niemand gewond geraakt.

Bij de alarmcentrale kwam een brandmelding binnen via een particuliere alarmkamer. Kort daarop kwam er een melding van een buurtbewoner binnen dat er grote vlammen te zien waren in het school gebouw van de Vrije School.

Bij aankomst van de brandweer werd het duidelijk dat er meer brandweer materieel nodig was. Door de stevige wind en hevige rook ontwikkeling kwamen nabij gelegen woningen in de rook te staan. Hierop heeft de brandweer in samenwerking met de politie de bewoners van deze woningen ontruimd. In totaal zijn er twaalf woningen ontruimd.

De brand breidde zich door de wind in een snel tempo uit, waarop de brandweer op verschillende locaties om het gebouw de brand onder controle moest krijgen. Door extra dikke toevoerslangen met water in te zetten en twee hoogwerkers kon dit gerealiseerd worden.

De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand niet op de nabij gelegen woningen is overgeslagen. Helaas is de basisschool uitgebrand en kan als verloren worden beschouwd.

Ongeveer twintig bewoners zijn door een bus naar Snowworld vervoerd voor opvang. Zij kregen later te horen dat ze niet terug konden naar hun woningen vanwege de rookvorming in en om hun woningen. Voor deze mensen is een slaapgelegenheid aangeboden om de nacht door te brengen.

Melding : 22.50 Uur
Ter plaatse : 22.56 Uur
Brand meester : 02.20 Uur
Einde incident : Nog niet bekend bij opmaak van dit bericht
Ingezet personeel : 75
Ingezette voertuigen : 22

Video brand (door: foto- en videopersbureau Marofer )

http://www.regio15.nl/?p=specials/dagboek-new&logid=703&submenu=4

vrijdag 28 december 2007 - Nachtdienst.
door: Peter Smit - gepubliceerd op: 29 december 2007
 

 

Het zou nog wel eens een leuke nachtdienst kunnen worden; meestal als één van ons er niet is gebeuren er meestal wat leukere dingen dan gebruikelijk.
Mark is er vannacht niet, maar Paul heeft voor vervanging gezorgt: Een collega van Brandweer Noordwijkerhout draait met ons een nachtje mee. Vorig jaar zat hij ook aan het einde van het jaar hier en was het razend druk. Maar dat was een late dienst ...... hopen dat hij het geluk nu ook aan zijn zijde heeft ;-)

Als we binnenkomen is net Delft eruit voor een kerstboom in brand. Op zich niet veel bijzonders, maar dit is degene die op de markt staat en een meter of 15 hoog is ......

Om fff voor 23:00 uur krijgen we een PAC-melding binnen omtrent een brandmelding in een school. De TS van ZT-SH gaat er heen, maar voordat hij zich op straat meldt krijgen we al diverse 112-tjes binnen over die school: Er staat een lokaal in lichterlaaie ...... we maken binnenbrand en alarmeren de TS van ZT-OH, het RV van ZT-OH en de OvDB-Noord.
Als de TS van ZT-SH ter plaatse komt maakt deze bijna direct Middel Brand. Gelukkig hebben we dat al rijden, maar aan de hand van de vele 112-tjes die we binnen krijgen, zegt ons gevoel dat we hier iets meer mee moeten doen in de nabije toekomst ;-)
De OvDB-Noord maakt een kwartier later Zeer Grote Brand - Grip-1.
Ondertussen was de 3e TS (van Leidschenveen) al op aanvraag van de OvDB-Noord gealarmeerd en nu alarmeren we de TS Nootdorp, de COH van Nootdorp, het GWT en de HV van ZT-SH, de AB van Delft, het RV van L-V, de WB, de OOB, de CvDB-1 en 2, de SOB, de RCvDB, dé AGS ...... en ook nu zal ik vast wat collega's vergeten zijn.
Wat later komen de SOB en de CvDB-2 hier op de RAC en weer iets later wordt er Grip-2 afgekondigt. Er gaan diverse hogere officieren op de hoogte gebracht worden, evenals de ARB (= Ambtenaar Rampen Bestrijding) van ZT.

Ondertussen worden we echt gek gebeld door mensen in de flat, die zwaar in de rookwolken staat, met vragen wat ze moeten doen.
Ook komt van het brandadres de vraag om een vijfde TS te laten komen voor het GWT en direct maar een tweede GWT.
De 1e TS van Escamp gaat voor dekking van ZT-SH en de 2e TS van L-V gaat voor dekking naar ZT-OH.

Om 00:30 uur krijgen we een melding door van een brand in een portiek ...... De 2e TS van Escam, het RV van Escamp, de TS van Loosduinen en de OvDB-West gaan ter plaatse en bij aankomst wordt er Middel Brand gegeven (Het moet niet echt veel gekker worden !!!).
De OvDB-West vraagt op een gegeven moment met spoed om een ambulance en niet veel later meldt ze dat ze begonnen zijn met reanimeren.
Er blijkt een bewoner op één van de trappen gevonden te zijn en is door de hitte en heftige rook gedesorienteerd geraakt. Zij wordt naar buiten gehaald en daar is men begonnen met reanimeren ......
Als alles hier achter de rug is horen we dat het slachtoffer weer ritme heeft en in het Ziekenhuis aan de beademing ligt. Op zich een goed teken.

De TS van Wateringen wordt door de SOB als meetploeg naar Zoetermeer gestuurd, om daar op verzoek van de AGS metingen te verrichten.
Allerlei woningen worden leeggetrokken omdat de school redelijk in de buurt daarvan staat en er dreigt een overslag plaats te vinden.

Rond iets voor 02:30 uur krijgen we een aantal 112-tjes binnen over een brand in een kas langs de N211. Gelukkig belt er een collega van Brandweer Wateringen met de juiste locatie, anders hadden we die er met de beste wil van de wereld niet uit gekregen, en sturen de volgende voertuigen:
De TS Wateringen, de TS van Rijswijk, het RV van Escamp en de OvDB-West. We kijken elkaar een beetje aan met de vraag: Het zal toch niet hè ......
En ja hoor: TS Wateringen meldt ter plaatse Middel Brand !!!!!
Zo zout hebben wij het hier nog niet gehad (buiten Oud en Nieuw om dan), maar oké, we doen het er maar mee.
De collega's op het RCC en van de politie komen met een steeds grotere glimlach voorbij gaandeweg de nacht. Ons hoor je niet klagen hoor ;-)

Wat een rare nacht. Dit heb ik nog niet mee gemaakt, maar smaakt naar meer ......
Om 02:30 uur wordt er Brandmeester gegeven, maar voorlopig zijn ze nog niet klaar in Zoetermeer.
Alles wat er ter plaatse staat in Zoetermeer wordt of afgelost, of gaat inpakken en lekker naar bed.
Om 06:30 uur, als de aflos binnen komt, staan er nog 2 x een TS en een verdwaalde HA voor het opruimen van het GWT.

Er zullen ongetwijfeld mooie foto's komen van deze nacht.
Sterker nog; de eerste zijn al binnen:
* http://www.xs4all.nl/~goofy123/07-12-28/07-12-28.htm
* http://www.regio15.nl/?p=item&logid=702
* http://www.brandweerdelft.nl/d8/?p=2236

Ik ga kijken of ik thuis de slaap kan vatten, maar dat zal vast wel lukken.
Over twee dagen zit ik hier weer en zal het nog veel drukker worden ;-)
Hoe dan ook; voor een ieder een fantastische jaarwisseling en een in alle opzichten beter 2008 !!!

We spreken elkaar volgend jaar vast wel weer ;-)

 

http://www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/

Brand legt De Vrije School volledig in de as

ZOETERMEER - Een felle brand heeft vrijdagavond laat basisschool De Vrije School aan het Schansbos in de Zoetermeerse wijk Meerzicht volledig in de as gelegd. Twee personen zijn naar ’t Lange Land Ziekenhuis overgebracht nadat ze te veel rook hadden ingeademd. Een derde persoon met ademhalingsproblemen kon ter plekke worden geholpen.
 
De melding kwam omstreeks 22.50 uur bij de brandweer binnen, waarna direct met groot materieel werd uitgerukt. Bij aankomst van de brandweer stond het schoolgebouw al in lichterlaaie. Voor de bestrijding van het vuur werden beide hoogwerkers van de Zoetermeerse brandweer ingezet.

De brandweer had grote moeite het vuur te blussen vanwege de harde wind, die nog werd versterkt door de hoge flatgebouwen in de omgeving van de school. Door de wind kwamen bovendien enkele nabijgelegen blokjes met eengezinswoningen in de rook te staan. De woningen moesten worden ontruimd Zo’n 33 bewoners werden per bus naar Snowworld gebracht waar ze tijdelijk werden opgevangen. Later in de nacht werden ze ondergebracht in het NH Hotel bij de Mandelabrug. De bewoners zijn in de loop van zaterdagmorgen met bussen naar hun woningen teruggebracht.

Burgemeester Jan Waaijer was ter plekke om poolshoogte te nemen. Bovendien coördineerde hij tot diep in de nacht in Snowworld de opvang van de geëvacueerde bewoners. Hij liet weten dat de gemeente, schoolleiding en verzekeringsmaatschappij zaterdag zouden overleggen over vervangende lokalen, opdat de leerlingen na de kerstvakantie op 7 januari weer naar school kunnen. Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn er voldoende lokalen in de gemeente beschikbaar. Schooldirectrice Noor Vasi had op het moment dat de brand uitbrak een etentje in Amsterdam. Ze werd door buren op de hoogte gebracht en is direct naar Zoetermeer gereden. Daar kon ze niets anders doen dan met een aantal teamgenoten machteloos toekijken hoe de school afbrandde.

Over de oorzaak van de brand en het schadebedrag kon de brandweer nog geen mededelingen doen.

 

Alarmering:

22:51:27 28-12-07 BRAN Prio 1 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 Brandmelding PAC 0840 Basisonderwijs
                  1500526 BRW Zoetermeer-Stadshart ( Lichtkrant )
                  1500391 BRW Zoetermeer-Stadshart ( Kazernealarm )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

 22:53:48 28-12-07 BRAN Prio 1 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 Binnenbrand 0855 0841 0094 Basisonderwijs
                  1500526 BRW Zoetermeer-Stadshart ( Lichtkrant )
                  1500525 BRW Zoetermeer-Oosterheem ( Lichtkrant )
                  1500395 BRW Zoetermeer-Stadshart ( HV / HW Bemanning )
                  1500392 BRW Zoetermeer-Oosterheem ( Kazernealarm )
                  1500029 BRW Haaglanden ( OvD Noord )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

 22:59:16 28-12-07 BRAN Prio 1 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 Binnenbrand (Middelbrand: ja) Basisonderwijs
                  1500395 BRW Zoetermeer-Stadshart ( HV / HW Bemanning )
                  1500392 BRW Zoetermeer-Oosterheem ( Kazernealarm )
                  1500391 BRW Zoetermeer-Stadshart ( Kazernealarm )
                  1500024 BRW Haaglanden ( Voorlichting )
                  1500021 BRW Haaglanden ( CvD 2 Regio )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

 23:06:01 28-12-07 BRAN Prio 1 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 Binnenbrand (Middelbrand: ja) 0034 Basisonderwijs
                  1500504 BRW Den Haag-Leidschenveen ( Lichtkrant )
                  1500104 BRW Den Haag-Leidschenveen ( Bevelvoerder )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

23:08:33 28-12-07 BRAN Prio 1 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 Binnenbrand (Middelbrand: ja) (Zeer grote brand: ja) 0875 0218 0862 0742 0755 0999 0660 0761 Basisonderwijs
                  1500526 BRW Zoetermeer-Stadshart ( Lichtkrant )
                  1500522 BRW Leidschendam-Voorburg ( Lichtkrant )
                  1500521 BRW Nootdorp ( Lichtkrant )
                  1500414 BRW Nootdorp ( Code van Dienst )
                  1500395 BRW Zoetermeer-Stadshart ( HV / HW Bemanning )
                  1500390 BRW Zoetermeer ( Commandant )
                  1500371 BRW Delft ( Kazernealarm )
                  1500141 BRW Leidschendam-Voorburg ( Kazernealarm )
                  1500026 BRW Haaglanden ( ROvD West )
                  1500024 BRW Haaglanden ( Voorlichting )
                  1500023 BRW Haaglanden ( Monteur van Dienst )
                  1500022 BRW Haaglanden ( RCvD Regionaal Commandant van Dienst )
                  1500021 BRW Haaglanden ( CvD 2 Regio )
                  1500020 BRW Haaglanden ( CvD 1 Den Haag )
                  1500019 BRW Haaglanden ( SOB Stafofficier )
                  1500018 BRW Haaglanden ( AGS )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

23:07:03 28-12-07 BRAN Gaarne contact ac
                  1500019 BRW Haaglanden ( SOB Stafofficier )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

23:10:48 28-12-07 BRAN Prio 1 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 Grip1 (Middelbrand: ja) (Zeer grote brand: ja) Basisonderwijs
                  1500537 BRW Zoetermeer ( Ambtenaar Rampenbestrijding )
                  1500390 BRW Zoetermeer ( Commandant )
                  1500026 BRW Haaglanden ( ROvD West )
                  1500024 BRW Haaglanden ( Voorlichting )
                  1500022 BRW Haaglanden ( RCvD Regionaal Commandant van Dienst )
                  1500021 BRW Haaglanden ( CvD 2 Regio )
                  1500020 BRW Haaglanden ( CvD 1 Den Haag )
                  1500019 BRW Haaglanden ( SOB Stafofficier )
                  1500018 BRW Haaglanden ( AGS )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )
 

23:20:46 28-12-07 15 I AMBU A1 Vrije school SCHANSBOS 5 ZOETERMEER (ZT) 2716GV 101496 (Zeer grote brand: ja)  
                   1520046 Ambuzorg Zoetermeer ( Ambulance 46 )

 23:22:39 28-12-07 15 I BRAN I.v.m. aanvulling kazerne L/V
                   1500149 BRW Leidschendam-Voorburg ( Korpsalarm )

 23:25:16 28-12-07 Prio 1 ZT Vrije school Schansbos 5 Grip2 (Zeer grote brand: ja) Basisonderwijs
                    1500390 BRW Zoetermeer (Commandant)
                   1500026 BRW Haaglanden (ROvD-West)
                   1500024 BRW Haaglanden (Voorlichting)
                   1500022 BRW Haaglanden (RCvD)
                   1500021 BRW Haaglanden (CvD-Regio)
                   1500020 BRW Haaglanden (CvD-Den Haag)
                   1500019 BRW Haaglanden (Stafofficier Brandweer)
                   1500018 BRW Haaglanden (AGS)
                   1500010 BRW Haaglanden (Lichtkrant AC Den Haag)

 23:27:22 28-12-07 BRAN Prio 1 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 Grip2 (Zeer grote brand: ja) 0830 Basisonderwijs
                  1500521 BRW Nootdorp ( Lichtkrant )
                  1500414 BRW Nootdorp ( Code van Dienst )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

 23:40:25 28-12-07 15 I AMBU A1 Vrije school SCHANSBOS 5 ZOETERMEER (ZT) 2716GV 101501 (Zeer grote brand: ja) 
                   1520007 GGD Den Haag_Zichtenburg ( Ambulance 07 )

 23:43:18 28-12-07 15 I BRAN Kazerneaanvuling; dan gaarne belletje RAC
                   1500397 BRW Zoetermeer ( Korpsalarm )

 23:46:40 28-12-07 15 G BRAN BV RV Gaarne contact ac 0555
                   1500524 BRW Wassenaar ( Lichtkrant )
                   1500433 BRW Wassenaar ( Groep 2 )
                   1500432 BRW Wassenaar ( Groep 1 )
                   1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

1520016 23:52:14 28-12-07 A1 Vrije school Schansbos 5 ZT 2716GV (Zeer grote brand: ja)
                   101504 RAD Haaglanden (Ambu 15-116 GGD Den Haag)

 00:03:42 29-12-07 15 G BRAN Gaarne HV prio1 richting schansbos
                   1500526 BRW Zoetermeer-Stadshart ( Lichtkrant )
                   1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

 00:22:50 29-12-07 15 G BRAN Gaarne Meetploeg naar ZOETERMEER SCHANSBOS 
                   1500358 BRW Wateringen ( Meetploeg )
                   1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

 00:27:44 29-12-07 15 I AMBU A1 Vrije school SCHANSBOS 5 ZOETERMEER (ZT) 2716GV 101511 (Zeer grote brand: ja) 
                   1520007 GGD Den Haag_Zichtenburg ( Ambulance 07 )

 00:30:31 29-12-07  -GROUP- Prio 1 ZT Petrus Scholengemeenschap Dr J W Paltelaan Binnenbrand 0044 0642 0555 0895 Hoger beroepsonderwijs
                   1500030 BRW Haaglanden (ROvD Noord)
                   1500141 BRW Leidschendam-Voorburg (Kazernealarm) 
                   1500391 BRW Zoetermeer (Stadshart) (Kazernealarm)
                   1500392 BRW Zoetermeer (Oosterheem) (Kazernealarm)
                   1500522 BRW Leidschendam-Voorburg (Lichtkrant) 
                   1500525 BRW Zoetermeer (Oosterheem) (Lichtkrant)
                   1500526 BRW Zoetermeer (Stadshart) (Lichtkrant)

 00:36:50 29-12-07  -GROUP- Prio 1 GV Pieter Langendijkstraat/Bellamystraat Binnenbrand (soort brand: afval/grof vuil) (soort pand: portiek) 0045 0053 0031 0093
                    1500025 BRW Haaglanden (OvD West)
                    1500102 BRW Den Haag (Escamp) (Bevelvoerder)
                    1500105 BRW Den Haag (Loosduinen) (Bevelvoerder)
                    1500502 BRW Den Haag (Escamp) (Lichtkrant)
                    1500505 BRW Den Haag (Loosduinen) (Lichtkrant)

 00:42:44 29-12-07  -GROUP- Prio 1 GV Pieter Langendijkstraat/Bellamystraat Binnenbrand (soort brand: afval/grof vuil) (soort pand: portiek) (Middelbrand: ja) 0075   
                   1500020 BRW Haaglanden (CvD-1)
                   1500024 BRW Haaglanden (Voorlichter)
                   1500105 BRW Den Haag (Loosduinen) (Bevelvoerder)
                   1500505 BRW Den Haag (Loosduinen) (Lichtkrant)

 00:52:42 29-12-07  -GROUP- Prio 1 GV Pieter Langendijkstraat/Bellamystraat Tel.contact RAC mbt inc: (soort brand: afval/grof vuil) (soort pand: portiek) (Middelbrand: ja)
                   1500020 BRW Haaglanden (CvD-1)

 01:45:35 29-12-07 BRAN Prio 1 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 ivm aflos 0833 Basisonderwijs
                  1500520 BRW Pijnacker ( Lichtkrant )
                  1500412 BRW Pijnacker ( B-Brigade )
                  1500411 BRW Pijnacker ( A-Brigade )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC

01:44:59 29-12-07 BRAN Prio 2 ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 ivm aflos0642 Basisonderwijs
                  1500525 BRW Zoetermeer-Oosterheem ( Lichtkrant )
                  1500392 BRW Zoetermeer-Oosterheem ( Kazernealarm )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

 01:47:57 29-12-07 BRAN Prio 2 eerst contact ac ZOETERMEER (ZT) Vrije school SCHANSBOS 5 0971 Basisonderwijs
                   1500523 BRW Rijswijk ( Lichtkrant )
                  1500161 BRW Rijswijk ( Kazernealarm )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

01:46:44 29-12-07 BRAN Gaarne even contact ac
                  1500526 BRW Zoetermeer-Stadshart ( Lichtkrant )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )

 02:39:14 29-12-07 BRAN Gaarne contact ac
                  1500028 BRW Haaglanden ( ROvD Zuid ) 

02:35:42 29-12-07 BRAN Gaarne contact ac ivm MB
                  1500027 BRW Haaglanden ( OvD Zuid )
             
02:34:16 29-12-07 BRAN Prio 1 WATERINGEN (WT) MIDDENZWET 21 Binnenbrand (Middelbrand: ja) 
                  1500024 BRW Haaglanden ( Voorlichting )
                  1500021 BRW Haaglanden ( CvD 2 Regio )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )
             
02:21:50 29-12-07 BRAN Prio 1 WATERINGEN (WT) MIDDENZWET Binnenbrand 0053
                  1500502 BRW Den Haag-Escamp ( Lichtkrant )
                  1500102 BRW Den Haag-Escamp ( Bevelvoerder )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )
             
02:20:35 29-12-07 BRAN Prio 1 WATERINGEN (WT) MIDDENZWET Binnenbrand 0531 0951 0093 0942
                  1500523 BRW Rijswijk ( Lichtkrant )
                  1500518 BRW Wateringen ( Lichtkrant )
                  1500354 BRW Wateringen ( A-Brigade )
                  1500161 BRW Rijswijk ( Kazernealarm )
                  1500025 BRW Haaglanden ( OvD West )
                  1500010 BRW Haaglanden ( Monitorcode RAC )